Kızıltepe Otelleri
En uygun Kızıltepe otel fiyatlarını bulun.
Kızıltepe Expert Otel
Rest & More By Dedeman Mardin Kızıltepe
Anemon Mardin Otel
Mardin Airport Otel
Kızıltepe
Sokaklarında dolaşırken mistik tarih kokusu ile zaman yolculuğuna çıkabileceğiniz Kızıltepe, milattan öncesinden bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Taşıdığı tarihi izlerden de anlaşılacağı gibi Kızıltepe, Artuklular şehri olarak bilinmekte. Ermenicede Ermeni Tepesi anlamına gelen Telermen ve Dunaysir, ilçenin eski isimlerindendir. 1937 yılından Telermen ismi değiştirilip günümüzdeki ismini alan Kızıltepe, gördüğü savaşlar neticesinde tarihte yıkıma uğrasa da zamanla gelişmiş ve tarih turizmi açısından önemli bir yer edinmiştir. Özellikle geceleri görsel bir şölen sunan Kızıltepe'nin, genel olarak düz sayılabilecek bir alanda kurulu olmasının yanında Akdeniz ikliminin etkisiyle yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.
Genellikle Artuklular döneminden kalan tarihi eserler arasında Kızıltepe Ulu Camii, Tarihi taşköprü, Harzem Tacettin Mesud Medresesi, Şahkulubey Kümbeti, Ermeni Kilisesi, Kızıltepe Höyüğü, Harzem Höyüğü, Ali Paşa Değirmeni, Atika Değirmeni ve Kaya Değirmeni görülmesi gereken yerler arasında.
Kızıltepe Otel ve Tatil Önerileri
Tarihi ve taş evleriyle her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti misafir eden Mardin'in ilçesi Kızıltepe, taş konaklar üzerine kurulmuş otelleri, lüks otelleri, apart otelleri gibi seçenekleri ile her zevke ve bütçeye uygun alternatifler sunmakta. Kızıltepe Otelleri ziyaretçilerine hem ekonomik hem de konforlu bir konaklama sağlamakta. Siz de genellikle yaz aylarında turizm faaliyetleriyle rağbet gören otellerin erken rezervasyon fırsatlarından yararlanıp size uygun bir otelde gönül rahatlığıyla konaklayabilirsiniz.
Kızıltepe'ye Ulaşım
Mardin'in Kızıltepe ilçesine havayolu, demiryolu, havayolu ile ulaşım sağlamak mümkün. Kısa zamanlı ve konforlu bir yolculuğun ardından Kızıltepe ilçesine bağlı Mardin Havalimanı'na geldikten sonra istediğiniz yere otobüs ve minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Şahsi aracınızla ulaşabileceğiniz İstanbul'a 1451 kilometre, Ankara'ya 988 kilometre ve İzmir'e 1430 kilometre mesafede bulunan Mardin'den sonra 23 kilometre mesafedeki Kızıltepe ilçesine yaklaşık yarım saat sürecek bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Dilerseniz otobüs firmalarından satın alabileceğiniz biletinizle veya Mardin civarındaki Şanlıurfa, Diyarbakır gibi şehirlerden demiryolu ile de ulaşım mümkün. Ayrıca Mardin şehir merkezinden şehir içi minibüs ve otobüsleri ile her saat başı ulaşım sağlanmakta.
Kızıltepe Ulu Camii
Mardin'in Kızıltepe ilçe merkezinde bulunan Artuklu Mimarisinin şaheseri yapı, 1184 yılında Artuklu Sultanı Yuvlak Aslan tarafından inşasına başlanmış 1239 yılında kardeşi Artuk Aslan tarafından tamamlanmıştır. Ulu Cami'nin Kızıltepe'de yapılmasının sebebi ise Artuklu zamanında Kızıltepe'nin askeri başkent olmasıdır. Camii kuzey cephesindeki zengin taş işçiliğiyle, özellikle taç kapısındaki iki renkli taş dilimli kemerlerle muntazam bir görüntü oluşturmakta. Caminin iç kısmı mihrabı ve duvarları zarif oyma işleme yazılarıyla itinalı ve ahenkli bir yapı görünümündedir.
Dunaysır Köprüsü (Taş Köprü)
Kızıltepe–Derik yolu üzerinde, Koçhisar Mahallesi’nde Zergan Çayı üzerinde bulunan Dunaysır Köprüsü, 13. yüzyılın başlarında Artuklular tarafından yapıldığı kabul edilmektedir. Köprünün üzerinde kitabe bulunmasa da yakınında bulunan Ulu Camii'nin üzerinde Artuklular dönemine ait olduğunu belirten kitabe yer almakta ve mimari açıdan benzerlik göstermektedir. Beş gözlü Dunaysır Köprüsü'nün ortasındaki gözü daha yüksek ve büyük, yanlardaki ikişer göz ise daha küçük olup üzerinde herhangi bir süsleme bulunmamaktadır.
Harzem Tacettin Mesud Medresesi
Artuklu hükümdarı Melikül Mansur Nâsıreddin Artuk Arslan’ın (1201 – 1239) azadlı habeş kölesi Taceddin Mesud bin Abdullah tarafından yaptırılan medrese Kızıltepe ilçesine 8 kilometre uzaklıkta yer almakta. Günümüzde mescit olarak kullanılan Harzem Tacettin Mesud Medresesi'nin güneyinde mescit, doğusunda giriş eyvanı, iki çıkıntısı ile yapının dikdörtgen sınırları dışına taşar.
Kesme taştan yapılmış giriş eyvanının dış kapısı sivri kemerli, dar ve yüksek bir şekilde inşa edilmiş ve heybetli bir görünüme ulaşmıştır. Ziyaret mekanı olarak bilinen yapı, 13. yüzyılda yapılan değişikliklerle bugün başka bir biçim almıştır.
Başdeğirmen Şelalesi
Dört dağın arasında gizlenmiş keşfedilmeyi bekleyen Başdeğirmen şelalesi, etrafındaki yeşilliklerle ve açık kahverengi toprak yapısıyla mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri. Çevresinde eski yerleşim kalıntıları bulunan şelale, ilkbahar aylarında doğanın uyanmasıyla birlikte şırıl şırıl akan su sesi ile ziyaretçilerine huzur dolu bir atmosfer yaratmakta. Yaz aylarında ise kuruyan şelale, kış aylarında ise beyaz bir görüntü sergilemekte.
Gurs Vadisi
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan Gurs Vadisi, sunduğu doğal atmosferiyle Güneydoğu'nun içinde saklanmış bir cenneti andırmakta. Şelalesi, piknik alanları ve yeşillikler içindeki konumu itibariyle unutulmayacak güzellikte. Kızıltepe ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Gurs Vadisi, özellikle yaz aylarında 40-45 dereceye kadar ulaşan hava sıcakları vadide 30 derecelere düşme neticesinde yöre halkı ve çevre illerden gelen ziyaretçiler tarafından serinleme amaçlı tercih edilmekte. Siz de serin havada vadinin yeşillikleri arasında piknik yapabilir, gezintiye çıkabilir, şırıl şırıl su sesi eşliğinde semaverde demleyeceğiniz çayınızı yudumlayabilir, biriken gölette serinleyebilir, eşsiz manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Kızıltepe Mutfağı
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Mardin'in Kızıltepe ilçesine karma kültür yapısı ile ziyaretçilerine sunduğu birbirinden leziz yemeklerden oluşan mutfağı için bile gitmeye değer. Özellikle Arap ve Süryani kültürü ve Osmanlının Halep ilinin yemeklerinde çeşitli baharatlarla oluşturduğu harmoni Midyat mutfağının oluşumunda büyük bir etkiye sahip. Orta Çağ'da İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle tarçın, kişniş, pul biber, zencefil, mahlep, sumak, yeni bahar gibi pek çok baharatın Mardin mezeler ve yemeklerinde yerini bulmasıyla kendine has bir mutfak kültürü ortaya çıkmıştır. Bu faktörün yanı sıra çeşitli dinlerin dinsel törenleri için hazırlanan yemekler, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak oluşturulan hayratlar gibi kültürel faaliyetler ile de bir lezzet yumağı oluşmuştur. Yoğurtlu nohutlu etli çorba lebeniye, ekşili erik yahnisi alluciye, Şam böreği sembusek,kızarmış içli köfte ırok, işkembe dolması kibe, Süryani içli köftesi kitel raha, kaburga dolması, kuzu çevirme, şekerli pirinç peltesi zerde, maklube ve şekerle veya tarçınla kaplı kavrulmuş taze badem şekeri mülebbes bu eşsiz lezzetlerin başında yer almakta.
Alışveriş
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Mardin'in Kızıltepe çarşısında alışveriş yapabileceğiniz pek çok mağaza ve dükkan yer almakta. Halk pazarlarından ise yöre halkının el emeği ürünleri ve organik ürünler satın alabilirsiniz. Bunun dışında ilçede geleneksel olarak her yıl düzenlenmeye başlanan Yöresel Ürün Fuarı büyük ilgi görmekte. İstanbul, Gaziantep, Malatya ve Trabzon gibi illerden gelen pazarcılar ve Kızıltepe esnafı fuarda hediyelik eşya, yöresel ürünler, gıda, giyecek gibi ürünler satmakta. Siz de fuarın düzenlendiği tarihlerde Kızıltepe'de bulunuyorsanız bu alana mutlaka uğrayıp kendinize ve sevdiklerinize çeşit çeşit ürün arasından alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca Kızıltepe'de Mardin'in meşhur gümüşlerinden ve telkari işlemelerinden satın alabileceğiniz dükkanlar da bulunmakta.