Viranşehir Otelleri
En uygun Viranşehir otel fiyatlarını bulun.
Tella Otel
Viranşehir
Viranşehir Otelleri
Tarihi Sümerlere dayandığı bilinen fakat Sümerlerden önce de birçok insan topluluğunun yaşadığı kanıtlanamasa da düşünülen bu yerleşim yeri, Şanlıurfa’ya bağlı olan Viranşehir, ilin 13 ilçesinden bir tanesi olarak tarihiyle gelen tüm misafirlerini büyülüyor. Tarih boyunca çok fazla yıkım gördüğü için Viran ismi eklenerek Viranşehir ismini alan şehir, ipek yolu üzerinde de yer alması ile tarih boyunca hep önemli bir yere sahip oluyor. Viranşehir, dini konuda ön planda bulunuyor ve bunun yanında türbe ziyaretleriyle de ünlü bir konumda yer alıyor. Viranşehir'in Sümer, Asurlular ve Hititler döneminde ‘Tilla, Tella, Tilli’, Romalılar döneminde ‘Constantina’, İslam Uygarlığında ise ‘Tel-Muzin’ isimlerini aldığı biliniyor. Tarihi dokusu oldukça fazla olan bu kadim toprak aynı zamanda Peygamberler Şehri olarak da anılıyor. Hz.Eyyüp’ün hastayken sırtını yasladığı, halen beldede bulunan ve sabır taşı olarak da adlandırılan küresel bazalt taşı, hasta iken suyundan içtiği, suyu ile yıkandığı ve hastalıklardan kurtulduğu kuyu... Bütün bunlar, bu eşsiz tarihi coğrafya kendisini keşfetmenizi bekliyor.
Şehir Dışından Viranşehir Ulaşımı
Viranşehir'e ulaşmak için ilk olarak Şanlıurfa'ya ulaşmak gerekiyor. Şanlıurfa’ya karayolu ve havayolu ile ulaşım mümkün. Gaziantep’e 145 kilometre, Diyarbakır’a 180 kilometre ve Mardin’e 190 kilometre uzaklıkta bulunan kente pek çok büyük şehirden otobüs seferleri de düzenleniyor. Hava yolu ile gelmek isteyenler için ise Şanlıurfa şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta yer alan Şanlıurfa Gap Havalimanı ile ulaşım çok daha kolay. Şanlıurfa GAP Havalimanından da Viranşehir'e karayolu ile ulaşılabiliyor. Dilerseniz araba kiralayabiliyor, taksi ile ulaşım sağlayabiliyor ya da şehir içi otobüs seferlerinden faydalanabiliyorsunuz.
Viranşehir Şehir İçi Ulaşım
Şanlıurfa merkez ile Viranşehir arasında 92 kilometre bulunuyor. Özel araçla Şanlıurfa merkezden Viranşehir'e yaklaşık 1 saat 5 dakika gibi bir sürede gidilebiliyor. Özel araç ile seyahat etmiyorsanız şehir içi otobüslerini kullanabiliyorsunuz. Dilerseniz araç da kiralayabiliyorsunuz.
Viranşehir'de Yapabileceğiniz Aktiviteler
Viranşehir'de yapılabilecek aktiviteler ağırlıklı olarak dini kapsamda düzenlenen festivaller oluyor ve inanç turizmi için katkı sağlıyor. Bu tür aktivitelere verilebilecek ilk örnek Eyyüb Nebi Sabır Günü oluyor. 2019 yılında 17. kez düzenlenecek olan Eyyüb Nebi Sabır Günü, yapılan etkinler ile dikkat çekiyor. Sabır, Sadakat ve Vefa ödülleri veriliyor, ilahiler okunuyor ve konserler veriliyor. İlginizi çekebilecek olan bir diğer aktivite ise Viranşehir Karacadağ Kültür ve Sanat Festivali oluyor. Bu festival halk dansları gösterisi, konserler, kervan yürüyüşleri ile hareketli bir festival oluyor. Ayrıca resim ve fotoğraf sergileri yapılarak ve paneller düzenleniyor. Genellikle ekim ayında gerçekleşen festivale binlerce kişi katılım sağlıyor. Son olarak bir de Viranşehir halkı tarafından talep edilen Şelengo Festivali bulunuyor.
Görülmesi Gereken Önemli Yerler
Tarihi geçmişi ve kültürü oldukça köklü olan, birçok medeniyetin yerleşip kültür, gelenek, görenek ve yaşam tarzını aktardığı bu ilçede birçok tarihi mekan ve doğal güzellikler bulunuyor. Dini önemi de hem ülkemiz hem de yurt dışı için oldukça fazla olan bu ilçeye her yıl birçok ziyaretçi geliyor.
Ortagonal Roma Tapınağı
Tarihi ile oldukça gözde olan bu ilçede tarihin en büyük tanığı olan Ortagonal Roma Tapınağı buraya gelen herkesin görmesi gereken ilk yer oluyor. Viranşehir merkezde bulunan bu yapı Roma dönemine ait olduğu biliniyor. İki katlı olarak ve 8 dikmen üzerine inşa edilmiş olan bu yapıdan geriye sadece bir dikmen kalıyor. Tapınağın Roma imparatoru Hadrianus’un, Nil nehrinde boğulan sevgilisine hitaben yaptırılmış olduğu rivayet ediliyor. Yapı aynı zamanda Bizans döneminde kilise olarak kullanılıyor günümüzde ise koruma altına alınıyor.
Çemdin Kalesi (Eski Kale)
İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta olan kalenin Roma dönemine ait olduğu ve bölgeye gelen her medeniyetin kaleyi koruduğu biliniyor. On iki burç ve iki gözetleme kulesinden yapılmış olan bu kale savunma amacıyla inşa ediliyor. Biri doğuda diğeri ise batıda iki kapısı olan bu kalenin çevresinde, kale ismi ile anılan bir de köy bulunuyor. Köydeki halkın büyük bir kısmı, halen kalenin çevresinde bulunan yapay mağaralarda yaşıyor. Köy sakinleri, bu yapay mağaralara elektrik bağlayarak ve buraları perdelerle odalara bölerek kullanıyorlar.
Şemun Manastırı
Viranşehir merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan Şemun Manastırı, Yolbilen Köyünde yer alıyor. Bazı arkeologlar tarafından dünyanın ikinci büyük Süryani manastırı olarak kabul edilen Şemun Manastırı'nın etrafında birçok kalıntı ve mağara bulunuyor. Aziz Şemun tarafından yaptırılmış olan bu manastır Viranşehir’in görülmesi gereken tarihi yerleri arasında yer alıyor.
Eyyüp Peygamberin Türbesi
Görülmesi gereken yerlerden bir diğeri olan türbe Eyyüpnebi Köyünde bulunuyor. İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan türbe kubbe şeklinde bir bina olarak inşa ediliyor ve burası yıl içerisinde birçok ziyaretçi ağırlıyor. Caminin 100-200 kilometre uzaklığında bulunan bu türbeyi eskiden Hacıların hacca gitmeden önce ziyaret ettiği biliniyor. Ayrıca Hz. Eyyüp’ün karısı olan Hz. Rahime’nin Türbesi de Eyyüpnebi Köyünde bulunuyor. Birde Hz.Eyyüp Türbesinin güney batında, köye 500 metre kadar uzaklıkta Hz. Elyassa Türbesi yer alıyor. Bir rivayete göre Hz. Elyassa Eyyüp peygamberi ziyaret etmek için köye gidiyor. Köyün 500 metre uzağında ise vefat ediyor ve vefat ettiği yerde gömülüyor, türbesi aynı yere yapılıyor.
İbrahim Paşa Konağı
İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Paşa Konağı aynı zamanda Paşalar Okulu olarak da biliniyor. Yapı uzun yıllar eğitim amaçlı olarak kullanılıyor. 1923 ten 1940’lı yılların sonuna kadar eğitim ve öğretimin yürütüldüğü bu tarihi yapı, 2000 yılında korunmaya alınıyor ve restore ediliyor. Bugün ise İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmet veriyor.
Viranşehir ziyaretçilerinin bölgedeki seyahatlerini sonlandırmadan önce görmesi gereken diğer yerler arasında ise Halfeti Antik Kenti, Tektek Dağları Milli Parkı, Savaşan Köyü, Şuayb Şehri, Fırat Nehri, Şanlıurfa Tarihi Kapalı Çarşı, Harran Ovası, Fırfırlı Camii ve Şanlıurfa Müzesi yer alıyor.
Viranşehir'de Ne Yenir?
Güneydoğu Anadolu bölgesinin her ili ve ilçesi gibi Viranşehir'in de sadece yemek yemek için bile gelinebilecek kadar güzel ve lezzetli bir mutfağa sahip bir yerleşim yeri olduğu biliniyor. Halkın kültürünün mutfağın malzemesi ile yoğrulduğu bu ilçeye gelen herkesin mutlaka söğürme, şıllık tatlısı, ağzı açık, semsek, lebeni, ciğer kebabı, şehriyeli, nohutlu bulgur pilavı, boranı, bostana ve daha birçok lezzeti tatmadan dönmemesi gerekiyor. Baharatlarla süslenerek fırında pişirilen patates kubbesi, acılı ya da acısız şekilde servis edilen lahmacunlar da öneriler arasında yer alıyor. Bir de dobelan kebabı adından söz ettiriyor. Oldukça esrarengiz bir yemek olan Dobelan Kebabı, Kızıltepe’de yetişen bir tür mantar olan dobelanlı kullanılarak yapılıyor. Bu mantar yılda yalnızca 1,5 ay yetiştiği için o sırada denk gelip mutlaka tatmanız gerekiyor. Çok sayıda hastalığında şifası olan bu mantar sıkça öneriliyor.
Alışveriş
Viranşehir’de üretilen hediyelik ürünler arasında en dikkat çekeni yalnızca Viranşehir’de üretimi gerçekleşen Şelengo isimli salatalık türü oluyor. Kabakgillerden bir bitki olan şelengonun dış görünüşü karpuza, içi kavuna, tadıda salatalığa benziyor. Salatası, turşusu, dolması ve cacığı yapılabilen şelengo, kabuğu ile birlikte tüketilebiliyor. Şelengo kan şekerini düşürmesi ve kandaki toksinleri temizlemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda acı olanları da isilik tedavisinde kullanılıyor. Bu nedenlerle ve yalnızca Viranşehir’de üretildiği için Şelengo gelen misafirler tarafından mutlaka tadılıyor ve hediyelik olarak alınıyor. Ayrıca Viranşehir’den Urfa’ya özel baharatlar da satın alabiliyor, el yapımı hediyelik eşyaları da tercih edebiliyorsunuz.