Afşin Otelleri
En uygun Afşin otel fiyatlarını bulun.
Afşin
Afşin Gezi Rehberi
Kahramanmaraş'ın kuzeyinde yer alan Afşin ilçesinin bilinen tarihi Hititler ve Kommagenler zamanına rastlamakla birlikte daha sonra sırasıyla; Asur, Medler, Persler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Müslüman Araplar, Selçuklular, İlhanlı, Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlılar hakimiyetine girmiştir. Aynı zamanda ilçenin genel nüfus yapısını oluşturan Türklerin; Kınık, Kayı ve Avşar boylarından olduğu sanılmaktadır. çeşitli uygarlık dönemlerine tanıklık eden bu toprakların tarihi eserleri arasında ise Dede Baba Türbesi, Afşin Kalesi, Hurman Kalesi, Afşin Kalesi, Pirali Camii Minaresi ve Eshab-ı Kehf Külliyesi önemli olanlarıdır. Gezi rotanızı doğal güzelliklerine çevirmek isterseniz de Tanır Kasabası, Ayrandede Parkı, Emirilyas Mahallesi, Mağara Gözü, Eshab-ı Kehf Park ve Ormanlığı sayılabilecek önemli yerler arasında. Toprakları Doğu Anadolu Bölgesi içinde yer alan Afşin, kuzeyinde Sivas, batısında Kayseri ile güneybatısında Göksun ve doğusunda Elbistan ilçesiyle çevrilidir. Afşin denince ilk akla gelen ve ilçenin en önemli geçim kaynağı olan Afşin Elbistan Termik Santrali olsa da ilçe, tarihi atmosferi ile büyüleyen camileri, kaleleri, türbeleri sayesinde turistlerin ilgisini çekmekte.
Afşin’e Ulaşım
Akdeniz Bölgesi'nde olup Kahramanmaraş iline bağlı olan Afşin ilçesi, Kayseri'nin Sarız, Sivas'ın Gürün, Malatya’nın Doğanşehir, Akçadağ ve Darende ilçelerine komşudur. Akdeniz Bölgesinin doğusunda yer alan ve hem kara hem de demir yolu ulaşımında güneyden ve Akdeniz’den gelen yolları doğuya ve kuzeye bağlayan Kahramanmaraş'a demir yolu, kara yolu veya hava yolunu kullanarak ulaşım sağladıktan sonra ilçesi olan Afşin'e de kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kahramanmaraş Afşin - Kahramanmaraş Merkez arası yol mesafesi 125 km, yol süresi ise ortalama 1 saat 40 dakika sürmekte. Birçok ilden otobüs seferlerinin düzenlendiği otobüs terminali ise kent merkezine 4 kilometre mesafede bulunmakta ve terminale otobüs firmalarının servisleri, minibüs ve taksiler ile ulaşım sağlanmakta.
Tren ile ulaşım sağlayacaklar için Türkoğlu Tren İstasyonu’ndan ağırlıklı olarak doğu illeri ile Adana, Mersin ve Ankara arasında demiryolu ulaşımı mevcut. Kahramanmaraş şehir merkezine 5 dakika uzaklıkta olan havalimanı ise uzun yolculuk sevmeyenler için daha ideal. İstanbul’dan yola çıkarsanız Maraş’a uçak yolculuğunuz, 1 saat 30 dakika civarında sürecektir. İstanbul'dan Kahramanmaraş'a gitmek için karayolunu tercih ederseniz otobüsle 1026 km yol yaklaşık 11 saat ve şahsi otomobilinizle yaklaşık 9 saat sürmekte.
Ulu Camii
Kitabesinde Danişmentlilerden Pir Alioğlu Muhammed’in 1570’de yaptırdığı 1571 yılında ibadete açıldığı belirtilen Ulu Camii, Afşin ilçe merkezinde yer almaktadır. Cami, tarih boyunca ibadethane olarak hizmet vermesinin yanında medrese olarak da
kullanılmıştır ve caminin son cemaat yeri 1717 senesinde mescide dönüştürülmüştür. Tarih boyunca birçok kez restorasyon çalışmasından geçen ve eklemeler yapılan cami, günümüzde de sağlam bir şekilde ibadete açıktır.
Eshab-ı Kehf Külliyesi
İlçenin 8 kilometre batısındaki yüksek bir tepe üzerinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, cami, kervansaray, ribat ve henüz planları belirlenemeyen birçok küçük yapıdan oluşmakta ve son yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla oldukça iyi durumdadır. Selçuklular tarafından 13.yüzyılda inşa edilen külliye, ilçenin en önemli turizm yeridir. Külliyenin bulunduğu yerde olan mağara ise Eshab-ı Kehf Mağarası olarak bilinmekte ve 3 bölümden oluşan mağara insan yaşamına uygun olmakla birlikte bünyesinde içilebilir su barındırmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de anlatılan ve yedi uyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf’in uyuduğu mağara ile ilgili çeşitli rivayetler bulunmakla birlikte Mersin'in Tarsus ilçesinde ve İzmir Efes Antik Kenti yakınlarında da bulunan, toplamda ise 33 adet olduğu söylenen mağaranın biri de Afşin ilçesinde bulunmaktadır. Ayrıca bu alanda bulunan mağara, Kuran'da Kehf Suresi'nde belirtildiği gibi ''Güneş sabah ve akşam mağarayı teğet geçerek değmektedir.'' tanımına uymaktadır.
Dede Baba Türbesi
Selçuklu Döneminde yapılan ve mimarisi ile dikkat çeken Dede Baba Türbesi, ilçe merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Türbe Dede Baba adındaki bir zata aittir ve rivayete göre bu zat İslam ordularıyla ve Himmet Baba isimli kardeşiyle birlikte Anadolu’ya gelmiştir. Develi Baba olarak bilinen dervişin develeri ile Eshab-ı Keyf'e taş çektiği söylenilmekte ve Eshab-ı Keyf bulunmasından dolayı buraya yerleşmiştir. Selçuklu döneminden kalma bir eser olan Dedebaba Türbesi, özellikle felçli ve sara hastası olan binlerce kişi tarafından şifa aramak için ziyaret edilmektedir.
Hurman Kalesi
Afşin ilçesine bağlı Marabız köyünde Hurman Çayı’nın kuzeyindeki sarp kaya üzerinde bulunan Hurman Kalesi, stratejik konumuyla bir kartal yuvasını andırmaktadır. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen kalenin yapım tekniğinden yola çıkılarak Bizans Döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kalenin 10-15 metre yüksekliğindeki surları sekiz burçla güçlendirilmiş, kapısı batıya inşa edilmiştir. Görkemli yapısıyla ve genel itibariyle günümüze kadar ulaşan Hurman Kalesi, içinde su ve yiyecek depoları, asker barınakları ve kilise bulundurmaktadır.
Kız Oğlan Kayası
Afşin'e 35 kilometre uzaklıktaki Kaşanlı Köyü yakınlarında bulunan kaya kabartmasında Bizans kaya işleme sanatının örneklerinden olan Kız Oğlan Kayası'nda İsa, Meryem ve Aziz Johannes figürlerinin bulunduğu bilinmekte. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören, sarp bir kayanın üzerinde yaklaşık 7 metre kadar üzerinde yer alan kabartmada, şapel yapısı da bulunmakta.
Alışveriş
Tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan yörede kültürel mirasın simgelerini oluşturan satın alabileceğiniz pek çok hediyelik eşya bulunmakta. Uğrayabileceğiniz mekanlar arasında Osmanlı Kapalı Pazarı, Mezmanlar Çarşısı, Demirciler Pazarı, Bakırcılar Pazarı, Çinli Alışveriş Mekanı ve farklı pasajlar bulunmakta ve buralardan yerel eşyalar ve çokça bulabileceğiniz hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Ağaç oymacılığı ile yapılmış el sanatları, bakırdan yapılmış hediyelik eşyalar, Maraş'a özgü sim sırma ile süslenmiş eşyalar, Osmanlı çarıkları, deri sandaletler, kuru dolma, Maraş dondurması şehirden alınabilecek ürünlerin başlıcalarıdır.
Afşin Mutfağı
Afşin kültürel değerlerinin önemli bir parçası olan çeşit çeşit yemekleri ziyaretçilerine birbirinden güzel lezzetler sunmakta. İlçenin kendine has özelliği olan yemekleri arasında yeşil mercimek, bulgur ve et ile yapılan ve yöre halkının yanında soğan veya peynir tükettiği Cıyıklama, Etli Kıyma, bulgurla yapılan bir pilav olan Dibine Yakma, Bakla Kıyması, Köfteli Aş, etsiz yapamam diyenler için mutlaka denenmesi gereken Afşin Tava, içli köfte, hamurla tavuğun muhteşem buluşması Cirdingiş, yörenin en yaygın çörek-böreklerinden olan Çerkez Kömbesi bulunmaktadır. Afşin'in bu lezzetli yemeklerinin yanında Kahramanmaraş yöresine ait saymakla bitiremeyeceğimiz zengin mutfağındaki Eşkili Çorba, Simit Köftesi, Suluyağlı Köfte, Döğme Aşı, Maraş Pilavı, Fıstık Ezmesi, Hapısa gibi yemek ve tatlılar gezi rotanızı bir anda 'Nerede, ne yesem?' rotasına çevirebilir. Ayrıca yörede kış ayları için tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanmakta ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanmakta.