Yardım

Merzifon Otelleri

En uygun Merzifon otel fiyatlarını bulun.

Loading...
Sırala

Grand Merpond Otel

Çok iyi
8.7
Merzifon, Amasya
Zumbara ile Sonra Öde
Taksitli Ödeme Seçeneği
Şehir merkezi, tarihi mekanlar, alışveriş merkezlerine yakın bir konuma sahip olan otelimiz; Ankara, İstanbul ve Karadeniz Bölgesi istikametlerini bağlayan yol üzerinde Merzifon’un şehir merkezinde bulunan şehrin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi
Çok iyi
8.7

Korkmaz Otel

Müthiş
9.6
Merzifon, Amasya
Zumbara ile Sonra Öde
Taksitli Ödeme Seçeneği
Korkmaz Otel, Amasya'nın en merkezi yerinden birinde olan Merzifon'da hem iş hem turizm odaklı seyahatler için konuklarına kolay ve konforlu bir konaklama imkanı sunuyor.
Müthiş
9.6

Merzifon

Köklü tarihi  MÖ 700’lü yıllara dayanan, şehzadeler şehri Amasya’nın en büyük ilçesi olan Merzifon...   Ülkemizin genelinde Merzifon eşeği ile bilinen şehir gezilmeye değer birçok yapısı ile misafirlerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.  Frigler, İskitler, Pontuslular, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Danişmentler, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Gezip görüldüğünde ise oldukça bilinmeyene rastlıyorsunuz. Sadece Merzifon isminin nereden geldiğine dair rivayetler bile insanı meraklandırıyor. Herkesin günümüze bir ara verip Merzifon’un geçmişi anlatışına şahit olması gerekiyor.

 

Merzifon’a Nasıl Gidilir?

Amasya il merkezine çoğu ilden otobüs seferleri bulunuyor. Amasya’ya geldikten sonra şehir içi minibüslerini kullanarak Merzifon’a geçiş yapılabiliyor.

Merzifon; SamsunAnkara, Samsun – İstanbul kara yollarının kesişme noktası olmasından dolayı da ulaşımı oldukça kolay oluyor. İstanbul'dan gelecek misafirler için İstanbul - Merzifon arası mesafe yaklaşık olarak 635 kilometre sürüyor. Bu yolculuk özel araçla yaklaşık olarak 8 saat sürüyor.

Merzifon’da Amasra Merzifon Havalimanı yer alıyor. İstanbul’dan hava yolu ile yolculuk yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika sürüyor. Misafirler şehre havayolu ile ulaştıktan sonra araç kiralayabiliyor.

Amasya ili, Sivas-Samsun demiryolu üzerinde bulunuyor. Sivas ve Samsun illerinde gelen misafirler Amasya il merkezine demir yolu ile ulaştıktan sonra Merzifon ilçesine geçiş yapabiliyorlar.

 

Merzifon’da Neler Yapılır?

Karadeniz ve İç Anadolu iklimlerinin geçiş noktasında bulunan Merzifon’da, yaz aylarında sıcak ve kurak bir iklim hakim olmasına rağmen kış aylarında Karadeniz ikliminin etkisiyle soğuk hava çok hissedilmiyor. Merzifon’da en yüksek sıcaklık Temmuz ve Ağustosta, en düşük sıcaklıklar ise Ocak ayında yaşanıyor. İlçeyi ziyaret etmek için en ideal dönem genellikle Hazirandan Eylüle kadar olan yaz dönemi oluyor. Yüksek sıcaklıklardan etkilenmemek için Eylülden itibaren Kasıma kadar olan dönem değerlendirilebiliyor.

Merzifon’a gelen misafirlere merkezini ve özellikle eski ve yeni çarşılarını gezmeleri muhakkak öneriliyor. Böylece Merzifon’un tarihi ve mimari güzelliklerinin tadına varabiliyorlar.

Şehirde kültürel etkinlikler oldukça fazla. Günümüzde özellikle belediye desteğiyle her yıl tiyatro festivali düzenleniyor. Merzifon’da yapılacaklardan biri de Merzifon Kültür ve Sanat Haftası etkinliklerine katılmak oluyor. Etkinlikler kortej yürüyüşü ve açılış töreni ile başlıyor. Bu haftada gerçekleşen açılış, konser, yarışma ve sergilerin dışında birçok ünlü isim de şehri ziyaret ediyor.

2013 yılında açılan kent müzesi Merzifon’u ziyaret edenler için yöresel ürünleri bulabilecekleri bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede çıkarılan ve Merzifon kültürüne ait birçok parçayı bu müzede görebiliyoruz. Ayrıca şehirde kabartmaları ile ünlü olan ev Sosyal Dayanışma ve Tanıtma Vakfı tarafından restore edilerek Hayri Engin Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet veriyor.

Planlarınız arasında balık tutmak, doğayla iç içe bir yürüyüş ve piknik yapmak varsa akla Yedikır barajı ve Şarlayık mesire alanı geliyor. Karadeniz hakimiyetindeki bu doğa güzelliklerinde huzur bulabiliyor, baharın tadını çıkarabiliyorsunuz. 

 

Görülmesi Gereken Yerler

Oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip olan Merzifon’un, Anadolu'daki önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu biliniyor. Özellikle de İslam etkisi altına girince oluşturulan tarihi yapılar hala varlığını koruyor. Karadeniz bölgesinin özelliklerini de barındıran Merzifon gezilecek yerler bakımından doğal mekanlara da ev sahipliği yapıyor. Şehirde yer yer Karadeniz doğasını görebiliyorsunuz.

 

Çelebi Mehmet Medresesi

1414 tarihinde Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan Çelebi Sultan Medresesi ve Çelebi Sultan Mehmet Camii yan yana yer alıyor. Sultaniye Medresesi olarak da anılan bina, Anadolu’nun en eski ve en ünlü 5 medresesinden biri olmasının yanında, kare şeklinde inşa edilmiş ve 20 hücreden oluşuyor. 1418 yılında onarılan medresenin, kütüphane, musiki dershanesi, düğün salonu,sanatsal faaliyet yeri gibi günümüze kadar pek çok amaçla kullanıldığı biliniyor. Günümüzde Merzifon Belediyesi’nin yaptırdığı kapılar giriş kapısı olarak kullanılıyor. Medresenin orijinal giriş kapılarını ise Ankara Etnografya Müzesi’nde sergileniyor. Sultaniye medresesinin büyük giriş kapısının üzerinde silindirik tuğla gövdeli ve minareyi andıran Saat kulesi 1866 yılından medreseye  eklenmiş ve kulesinin alt katında bir de kafe bulunuyor.

 

Paşa Hamamı

Kara Mustafa Paşa tarafından şehrin kuzeyine kesme taştan 1678 yılında inşa edilen tipik bir Osmanlı hamamı bulunuyor.  Hamam belli günler erkeklere, belli günlerde sadece kadınlara hizmet veriyor. İçinde soyunmalık, ılıklık, usturalık, su deposu, külhan ve sıcaklık bulunan hamam günümüzde orijinal halini koruyor.

 

Bedesten

Merzifon ilçe merkezinde yer alan Bedesten’in Merzifon’un Osmanlı Döneminden kalma önemli eserlerinden olduğu ve uzun süre dokuma atölyesi olarak kullanıldığı biliniyor. Tahrip olduğu için 2006 yılında orijinal haline yakın bir restorasyondan geçen Bedesten’de günümüzde dükkanlar bulunuyor.

 

Kara Mustafa Paşa Camii ve Abide Hatun Camii

Merzifon’un en büyük camisi olan Kara Mustafa Paşa Camii, Sadrazam Kara Mustafa Paşa tarafından yapılmış olup, Gazi Manbup Mahallesi’nde bulunuyor. 1666’da yaptırılan caminin dış kısmında kesme taşlar kullanıldığı ve orta kısmının yarım kubbeli bir niş haline getirildiği biliniyor. Bu niş sayesinde farklı bir atmosfere sahip olan caminin şadırvanında eski İstanbul tasvir edilmiş olup, Zileli Emin tarafından yapılan kalem süslemeleri dikkat çekiyor.

1680’de Kara Mustafa Paşa’nın annesi Abide Hatun’un yaptırdığı camii ise Narince Köyü’nde bulunuyor. Tarih boyunca depremlerden hasar görse de aslına uygun olarak onarılmış olan cami, eğimli bir arazinin üzerinde konumlandığından oldukça görkemli bir görünüme sahip. Camide ahşap üstüne kalem işi tekniği kullanılarak yapılan zarif örnekler dikkat çekiyor.

 

Piri Baba Türbesi 

Nusratiye mahallesinde yüksekçe bir mevkide yer alan Piri Baba Türbesi hakkında en kesin bilgilere Evliya Çelebi’nin yazmış olduğu Seyahatname’den ulaşılabiliyor. Evliya Çelebi’nin Merzifon’a geldiğinde Piri Baba Türbesi’ne uğradığı, Piri Baba’nın hocası Hoca Ahmed Yesevi’nin izniyle Anadolu’ya gelip Merzifona’a yerleştiğini yazdığı biliniyor. Kültür ve Turizm bakanlığında koruma altında olan türbe Merzifon’un en önemli ziyaret noktalarından biri.

Tarihe bir yolculuk yapmanızı sağlayacak bu yerlere ek olarak Protestan Kilisesi, Belediye Hizmet Binası, Kızlar Kanyonu, Dönertaş Cami, Dobak Camii ve Tuzpazarı Hamamı da gezginlerin listelerinde yerlerini alıyor. Ayrıca Merzifon’un en ilgi çekici köylerinden biri olan, her yanında Atatürk büstü bulunan Karatepe Köyü de şehre gelenler tarafından merak ediliyor. Köyün muhtarının bu sevimli yer için koyduğu bazı kurallar bulunuyor. Bunların başında köyün içinde 20 kilometreden fazla hız yapmanın ve korna çalmanın yasak olması geliyor. Bir de köydeki tüm piller ve aküler ayrı ayrı toplanıyor.

 

Hazır Merzifon’dayken Amasya’nın merkezini ve önemli tarihi noktalarını da gezebiliyorsunuz. Şehirde Pontus Kralları’na ait kral kaya mezarları, Harşena Dağı üzerinde inşa edilen Amasya Kalesi, Amasya’da Roma döneminden kalma tek köprü olan Alçak Köprü ziyaret ediliyor. Amasya’da görmeniz gereken bir diğer yer ise Yalıboyu evleri.  Ahşap ve kerpiç olarak tarihi surların üzerine inşa edilen evler, Amasya’ya heybetli bir görünüm kazandırıyor.

 

Yeme İçme

Merzifon tarih boyunca birçok farklı kültürün birlikte yaşadığı bir şehir olunca, bunun izlerini yöre mutfağında da çok rahatlıkla görülüyor. Şehrin kendine özgü oldukça lezzetli yöresel yemekleri bulunuyor. Merzifon denilince herkesin aklına ilk olarak keşkek geliyor. Merzifonlular için özellikle bayram sabahları keşkek kahvaltı masasının olmazsa olmazı oluyor. Tabii keşkek dışında Merzifon’un yöresel lezzetleri adına sayılabilecek daha birçok çeşit bulunuyor. Topuz kebabı, etli bamya, baklalı dolma, toyga çorbası, Amasya yağlısı, cıbır, pancar, yarma çorbası, yeşil fasulye kavurması, hasuda, Amasya çöreği, sini, patlıcan çullaması ve yufka tatlısı mutlaka yenmesi gereken yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Ayrıca, buranın kuşburnu marmelatının da oldukça meşhur olduğu biliniyor.

 

Alışveriş

Alışveriş yapmak isteyenlere pek çok alternatif sunan Merzifon’da ilk almanız gereken Amasya elması olarak da bilinen misket elması oluyor. Özellikle mevsiminde nefis olan elmaların tadına bakanlar mutlaka dönüşte yanlarına da alıyorlar. Amasya’nın ünlü bamyası da tercihler arasında yer alıyor. Ev yapımı pekmezler, köy tarhanası, elma kurusu, erişte ve elma lokumu da Merzifon’dan alabileceğiniz ürünler arasında bulunuyor.

Amasya'nın Merzifon ilçesindeki Merzifon Arastası  ayakkabıcı, terzi, kasap gibi farklı alanlarda pek çok esnafın faaliyet göstermesinin yanında, yüzyıllardır bölgenin ticaret merkezi olma özelliğini koruyor. 400 yılı aşkın geçmişe sahip olan arastada 300'e yakın esnaf bulunuyor. Geleneksel alışverişin simgesi olan tarihi çarşıdaki bazı esnaflar, unutulmaya yüz tutmuş bakırcılık, semercilik gibi meslekleri ayakta tutmaya çalışıyor. Gelen misafirler de buralara yaptıkları ziyaretler ve alışverişlerle canlılığı koruyor.

 

Gece Hayatı

Merzifon’da gençlerin yoğunlukta olduğu kafelerin yanı sıra gece kulübü, meyhane ve barlar bulunuyor. Genel olarak sessiz, sakin ve kafa dinlemek isteyen misafirlere hitap eden ilçede, akşamları güzel bir restoranda Amasya’ya ya da Merzifon’a özgü yiyecekleri tadılabiliyor, canlı müzik eşliğinde keyifli vakitler geçiriliyor.

Uygulamada devam et
Seyahatlerinizi rezerve edip yönetmenin en kolay yolu
otelz-loader
Yükleniyor